Vorige pagina ↵
Loos Alarm # 105 Ceci n’est pas un nid
De installatie: ‘Aankomen in een Vertrek – mechaniek van de Ontroering’ wordt meer en meer een onderzoek dat speelt met tijd, ruimte en aandacht voor de interactie tussen werk, makers en bezoekers.
Voorheen bouwden we de beelden in het atelier en installeerden ze daarna op locatie, waar dan ook. In Huize Maria bijvoorbeeld, kregen broedsel en ruimte rustig de tijd om naar elkaar toe te groeien. En naar aandacht en contact met publiek.
Nu is de installatie een Work in Progress geworden die uitdijt in kringen en steeds ruimer verbanden bij haar ontwikkeling betrekt. De lijnen waarlangs dat proces verloopt, luisteren nauw. Elke nieuwe omtrek lijkt wel om eigen afstemming te vragen. Ook de interactie tussen die verschillende sferen onderling nodigt weer uit tot andere stijlen van dans en muziek.
Het werk komt tot leven in een voormalig schoolgebouw, waar het zich verder ontwikkelt. Installatie en broedplaats blijken wonderwel in staat om daar vrijmoedig ruimte voor te nemen.
Maar om zo’n onbevangen verhouding tussen gebouw en publiek te laten ontstaan, is andere koek. Met het overschilderen van een muurtekst als ‘Wat wij je leren is waardevol’, komen we er niet. Het hele gebouw ademt die combi van opgelegd leren en ingebakken opgewektheid.
Het publiek moet moeite doen om die oude invloed te negeren. We bewerken de atmosfeer zo,
dat mensen onbevangen de ruimte betreden en er hun eigen ontvangst in kunnen beluisteren.
Met Broedplaats het Werk kreeg het leegstandsbeheer in gemeente Kampen een kwaliteitsimpuls van jewelste. In het gebouw huist een plompverloren wildverband van eigenzinnige gasten met hart voor elkaar en voor de onderlinge samenhang. Het lijkt of we eerder een biotoop dan een broedplaats vormen. Of een plek met verschillende nesten die we koesteren in een gezamenlijk smeltbad-beheer.
De broedplek is omgeven door de werkvertrekken van medebeoefenaars binnen de kunst. Die kring vraagt om een heel natuurlijke aandacht.
Ze vormt niet alleen de nestrand van takjes. Het gaat om mensen met heel verschillende insteken die vanuit een gelijkgestemde basis graag dingen laten ontstaan en ons dicht op ’t gezamenlijke vuurtje gericht houden.
Mark Nieuwenhuis
trompettist, componist en producer
Remco Menting
slagwerker en multi-instrumentalist
Inmiddels hebben we Mark Nieuwenhuis en Remco Menting uitgenodigd om met ons tijdens de tentoonstellingsperiode een speciale gebeurtenis te ontwikkelen. We denken samen aan een vorm van performance in interactie met de opstelling die Douwe en Bert in de afgelopen 2 jaar gerealiseerd hebben.
Om alvast een indruk te krijgen van beide musici is hier een link met het YouTube kanaal van Mark: https://www.youtube.com/@ marknieuw
Ook op Spotify is werk van hen te horen: Mark Nieuwenhuis of Remco Menting
Zij werken veelvuldig samen in verschillende ‘settings’.
Het improviseren zit hen in het bloed wij allemaal zien uit naar deze bijzondere ontmoeting!
Stichting workheart wil beweging: art on the pulse. Maak het mee.
U kunt nog steeds vriend worden, meld u aan bij rietje@workheart.nl
work#art en Stichting workheart Zandbergstraat 2 8271 VH IJsselmuiden
Rietje van ’t Veen & Bert van der Sluijs & Douwe Buwalda
KvK 59824336
IBAN NL82TRIO0390362743